Професиите на бъдещето – виртуален адвокат

ELLE, бр. Октомври 2010

Тема на броя: Професиите на бъдещето
текст: Станислава Петкова-Зарева

Животът изисква все по-мобилни и комплексни адвокатски услуги, които често се осъществяват виртуално, дори от различни точки на света. На този етап не всички юридически казуси могат да се решат онлайн. Не можете например да се разведете по интернет, но в бъдеще вероятно и това ще стане – прогресират всички механизми, които могат да осигурят мобилност и да спестят време. Адвокат Веселина Благоева е убедена в това. Тя е управляващ съдружник в адвокатско дружество ,, Благоева, Ганчева и Стратева“, от 1999 г. работи в областта на търговското, данъчното, облигационно и вещно право. Юристката е лице на кампанията срещу рака на маточната шийка ,,За теб и тези, които обичаш“. Омъжена е, има дъщеря.

УЕБСАЙТЪТ – НОВАТА КАНТОРА

,,Уебсайтът бързо измества класическия офис за срещи с клиенти“, твърди Благоева. ,,Създават се шаблони на документи, клиентски профили и акаунти, осигурява се функция за електроно плащане на депозити за разноски и хонорари. Различните казуси се изясняват с имейли, разговори по скайп и други онлайн средства за комуникация. Така в много случаи работата се възлага и извършва без нито една лична среща между адвокат и клиент. Може би за някого това звучи плашещо, но дава възможност за гъвкавост, пести се време и се реагира бързо. Адвокатът, без значение къде се намира, може да си свърши работата само с мобилен телефон или лаптоп.

Ето в нашия случай – едната ми колежка живее в Италия, но благодарение на интернет участва ежедневно и пълноценно в дейността на кантората. Адвокат Благоева работи по същия начин и с клиенти от Виена. Адвокатът, седнал зад бюро, заринато от книжни сборници със закони, е избледняваща сянка от миналото. „Съвременните адвокати имат онлайн достъп до бази данни с нормативни актове, процедури, практики, регистри, търсачки, осигуряващи цялата им необходима професионална информация. Съдебните и арбитражни институции, макар и по–бавно, също откликват на този процес. Разработват уебсайтове на виртуални адвокатски стаи, онлайн достъп до дела и справки, съдебна практика, подаване на документи по интернет…“

КАКВО ПРЕДЛАГА

Най–силно застъпените виртуални адвокатски услуги в България са в сферата на търговското право и бизнеса. Юридическа помощ онлайн, свързана с наказателното право, у нас още не се оказва. Но в Холандия вече работи първият в света електронен съд за решаване на граждански спорове. ,, Той провежда процесите в много кратки срокове. Не представлява държавна правораздавателна институция, по-скоро има характер на неофициален арбитраж, но все пак е първа стъпка в тази посока. И в недалечно бъдеще онлайн съдебните процеси ще станат неизбежна реалност“, вярва адвокат Благоева.

ВЪПРОС НА ДОВЕРИЕ

Всичко дотук звучи чудесно, но как стои въпросът с доверието? Можем ли да се осланяме на съветите на юрист, с когото сме се запознали в скайп например? Откъде да знаем дали той действително ще помогне за решаването на даден проблем? ,, Не се предоверявайте – съветва адвокат Благоева. – Проверявайте към кого се обръщате, проучвайте адвоката, кантората, регистрациите в съответната колегия. Преди да изберете юрист, потърсете мнения за професионалната му квалификация в конкретна област било чрез колеги и познати или чрез интернет форуми, публикации, търсачки…“